Veelgestelde
vragen

 • Wat is Take the Lead?

  Take the Lead is een opleiding over nieuwe economie en digitale disruptie, georganiseerd door de kranten De Tijd en L’Echo. Vlerick Business School neemt het educatieve programma voor zijn rekening. De opleiding is een uitgebalanceerde combinatie van innovatieve online leermethodes en drie impactvolle ‘real life’-evenementen, gespreid over 12 weken. Als deelnemers het programma succesvol voltooien, ontvangen ze het officiële Vlerick Business School-certificaat ‘digitale disruptie’.

 • Waarom organiseren De Tijd en L’Echo Take the Lead?

  Als Belgische businessmedia nemen De Tijd en L’Echo hun verantwoordelijkheid op om het tekort aan digitale kennis in onze economie aan te kaarten. Veel ondernemingen hebben nood aan meer expertise om met disruptie om te gaan. Via Take the Lead willen De Tijd en L’Echo voor een versnelde instroom van de nodige knowhow in het bedrijfsleven zorgen.

 • Wat zal ik leren tijdens Take the Lead?

  Het doel van Take the Lead is professionals in 12 weken de kennis en het zelfvertrouwen te geven om hun bedrijf van binnenuit te veranderen. Enerzijds wordt er gefocust op het bijbrengen van algemene kennis over digitale transformatie. Hierbij behandelen we vragen zoals: wat is digitale disruptie? Via welke frameworks kan u een actieplan opstellen? Hoe motiveert u een team om een transformatie in uw onderneming door te voeren? Hoe wordt u ondernemender in uw bedrijf? Anderzijds is de focus uitgesproken praktisch: u leert de frameworks in praktijk toepassen, en u stelt een concreet actieplan voor uw eigen onderneming op.

 • Wie mag deelnemen aan Take the Lead?

  Take the Lead richt zich op professionals met minstens 5 jaar businesservaring uit eender welke functie of sector. Aangezien het programma in het Engels wordt gedoceerd, is een goede kennis van het Engels vereist. Bovendien wordt er van de kandidaten verwacht dat ze initiatief nemen, en ervoor openstaan om hun ervaringen te delen.

 • Hoeveel kost deelnemen aan Take the Lead?

  Dankzij de steun van Adecco, Barco, EY, ING en Microsoft, krijgen 200 professionals de kans om deze unieke opleiding gratis te volgen. In ruil wordt van de deelnemers volledige en actieve participatie in het programma gevraagd. Dat wil zeggen: rekening houden met een tijdsinvestering van wekelijks 3 à 4 uur om video’s te bekijken, deel te nemen aan webinars, assignments te maken, …

 • Kan ik de opleiding combineren met mijn job?

  Zeker! Omdat het grootste deel van de opleiding online gebeurt, kan u op een flexibele manier veel leren, zonder extra files te trotseren en in combinatie met uw drukke agenda. Bovendien zullen de opleidingsonderdelen met vaste timeslots (webinars, live events en deadlines voor assignments) tijdig gecommuniceerd worden, zodat u ze kan inplannen in uw agenda.

 • Hoe verloopt de inschrijvingsprocedure?

  Om zich kandidaat te stellen voor Take the Lead moet u zich aanmelden met uw LinkedIn-account. De cv-informatie uit het LinkedIn-profiel van de kandidaten zal namelijk gebruikt worden voor de selectie. Zorg er dus voor dat uw profiel geüpdatet is voor u met de procedure start. Vervolgens zal gepeild worden naar uw motivatie om deel te nemen aan het programma. Overtuig Vlerick Business School waarom u zeker een van de 200 kandidaten moet zijn in een pitch van maximaal 2000 tekens. Na de open vraag volgt een korte vragenlijst, de ‘Digital Assessment Survey’ die peilt naar de ‘digital readiness’ van uw project of onderneming. De uitkomst van deze survey is louter informatief en heeft geen invloed op de selectie van de kandidaten.

 • Hoe stel ik me kandidaat voor Take the Lead?

  U kan zich tussen 1 december en 20 december 2017 kandidaat stellen voor Take the Lead 2018. Zorg ervoor dat ad blockers en andere pop-up blockers uitgeschakeld zijn, want die kunnen de inschrijvingstool verstoren.

  Klik op de LinkedIn-knop om de inschrijving te starten. Om deel te nemen moet u aangemeld zijn via uw LinkedIn-profiel. Zodra de connectie met uw profiel gemaakt is, druk op ‘Apply for Take the Lead’ om naar de vragenlijst te gaan. Als u de procedure succesvol afgrond hebt, ontvangt u een bevestiging van uw inschrijving via e-mail.

 • Hoe selecteert Vlerick Business School de deelnemers voor Take the Lead?

  Een gespecialiseerd team van Vlerick Business School zal de 200 deelnemers selecteren. De selectie wordt gemaakt op basis van de cv-informatie uit het LinkedIn-profiel van de kandidaten en het antwoord op de open vraag die peilt naar de motivatie van de deelnemers. Vlerick Business School beoogt een gewogen groep met een interessante visie op digitale disruptie/nieuwe economie samen te stellen. Het doel is om personen met verschillende businessachtergronden, opleidingen, leeftijden, … te selecteren. Dat betekent echter dat niet alle sterke kandidaten gekozen kunnen worden. Helaas kan er geen persoonlijke feedback gegeven worden op de kandidaturen.

 • Wat is de Digital Assessment Survey?

  De Digital Assessment Survey is onderdeel van de online selectieprocedure van Take the Lead. Het is een korte vragenlijst die peilt naar de mate waarin een bedrijf of een project digitaal is, gebaseerd op het ExConomy model van professor Stijn Viaene. Na het invullen van de survey krijgt u een individueel rapport met enkele aanbevelingen. De uitkomst van de Digital Assessment Survey is louter informatief en heeft geen invloed op de selectie van de kandidaten.

  Voor meer informatie over het ExConomy model, raadpleeg de paper ‘Driving digital – Welcome to the Exconomy!’ (Viaene, S., Danneels, L. (2015). Driving digital: Welcome to the ExConomy!. The Journal of Financial Perspectives, 3 (3), 182-187.).

 • Wanneer vinden de lessen van Take the Lead plaats?

  Take the Lead start op 22 februari met het kick-off event, en eindigt op 17 mei 2018 met de graduation ceremony. Daartussen vinden 12 weken van online learning plaats, waarvan de deelnemers het grootste deel van het programma op hun eigen tempo kunnen volgen. De opleidingsonderdelen met vaste timeslots (webinars, live events en deadlines voor assignments) zullen tijdig gecommuniceerd worden, zodat u ze kan inplannen in uw agenda.

 • Wanneer zijn de live events? Is het verplicht om aanwezig te zijn?

  De live events maken officieel deel uit van het opleidingsprogramma. Deelnemers worden dus geacht aanwezig te zijn op alle live events. De events worden zo veel mogelijk buiten de kantooruren gepland in de buurt van Brussel.
  Agenda: 22 februari 2018: kick-off / 21 april 2018: inspiration day / 17 mei 2018: graduation ceremony

 • Wanneer weet ik of ik geselecteerd ben voor Take the Lead?

  Op 16 januari 2018 zullen we u via e-mail informeren of u al dan niet geselecteerd bent voor de opleiding.

 • Ik ben geselecteerd als een van de 200 deelnemers. Wat nu?

  Begin februari zal u door Vlerick Business School uitgenodigd worden op het online leerplatform. Hierop zal alle informatie in verband met het leertraject gedeeld worden.

 • Hoe behaal ik mijn Vlerick Business School certificaat?

  Er wordt van de deelnemers volledige en actieve participatie in het programma gevraagd. Dat wil zeggen: rekening houden met een tijdsinvestering van wekelijks 3 à 4 uur om video’s te bekijken, deel te nemen aan webinars, assignments te maken, … Alleen wie 90% van het programma succesvol afrondt, komt in aanmerking voor het officiële Vlerick Business School certificaat ‘Digitale Disruptie’.

 • Word ik begeleid tijdens het programma?

  Uiteraard! Tijdens de hele opleiding zal u bijgestaan worden door een Vlerick learning facilitator. Bij hem of haar kan u terecht met al uw vragen over het leerplatform, de opleidingsonderdelen, de opdrachten, de evenementen, …

 • Wat gebeurt er met mijn gegevens?

  Om zich in te schrijven voor Take the Lead moet u akkoord gaan met de privacy policy en de algemene voorwaarden van Mediafin nv, de uitgever van De Tijd en L’Echo.